Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Breijbaan 15
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0988.BPBreijbaan15-VA01

Artikel 1 Begrippen

Plan:
het bestemmingsplan ‘Breijbaan 15’ van de gemeente Weert.
 
Bestemmingsplan:
de geometrisch bepaalde planobjecten als vervat in het GML-bestand NL.IMRO.0988.BPBreijbaan15-VA01.gml met de bijbehorende regels.
 
Aanduiding:
een geometrisch bepaald vlak of figuur, waarmee gronden zijn aangeduid waar, ingevolge de regels, regels worden gesteld ten aanzien van het gebruik en/of het bebouwen van deze gronden.
 
Aanduidingsgrens:
de grens van een aanduiding indien het een vlak betreft.
 
Aan huis gebonden beroep:
een beroep of het beroepsmatig verlenen van diensten op administratief, juridisch, medisch, therapeutisch, kunstzinnig, ontwerptechnisch of hiermee gelijk te stellen gebied, zoals een boekhouder, een juridisch adviseur, een huisarts, een fysiotherapeut, een architect, een kunstenaar, dat door zijn beperkte omvang in een woning en daarbij behorende gebouwen kan worden uitgeoefend, waarbij de woonfunctie in overwegende mate gehandhaafd blijft en dat een ruimtelijke uitwerking of uitstraling heeft die met de woonfunctie in overeenstemming is.
 
Activiteit:
Een activiteit als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid of artikel 2.2 van de Wabo.
 
Agrarisch bedrijf:
een bedrijf dat uitsluitend of in hoofdzaak gericht is op het voortbrengen van producten door middel van het telen van gewassen en/of het houden van en/of fokken met dieren met dien verstande dat:
  • een manege, kennel en dierenasiel niet worden aangemerkt als een agrarisch bedrijf;
  • een paardenfokkerij, een paardenhouderij en het houden van paarden voor de melkproductie worden aangemerkt als een agrarisch bedrijf.
 
Agrarisch bouwvlak:
een op de kaart aangegeven bestemmingsvlak waarop bebouwing ten behoeve van een agrarisch bedrijf is toegestaan, voor zover de overige in dit plan opgenomen bepalingen zich daar niet tegen verzetten;
 
Bestaand
aanwezig op het tijdstip van tervisielegging van het ontwerpplan, tenzij anders is bepaald.
 
Bebouwing:
één of meer gebouwen en/of bouwwerken geen gebouwen zijnde.
 
Bedrijfsgebouw:
een gebouw, dat dient voor de uitoefening van een bedrijf;
 
Bestemmingsgrens:
de grens van een bestemmingsvlak.
 
Bestemmingsvlak:
een geometrisch bepaald vlak met eenzelfde bestemming.
 
Bevoegd gezag:
het bestuursorgaan dat bevoegd is tot het nemen van een besluit ten aanzien van een aanvraag om een omgevingsvergunning of ten aanzien van een al verleende omgevingsvergunning.
 
Bouwen:
plaatsen, geheel of gedeeltelijk oprichten, vernieuwen, veranderen of vergroten van een bouwwerk.
 
Bouwgrens:
de grens van een bouwvlak.
 
Bouwperceel:
een aaneengesloten stuk grond, waarop ingevolge de regels een zelfstandige, bij elkaar horende bebouwing is toegelaten.
 
Bouwperceelgrens:
de grens van een bouwperceel.
 
Bouwvlak:
een geometrisch bepaald vlak, waarmee gronden zijn aangeduid, waar ingevolge de regels bepaalde gebouwen en bouwwerken geen gebouwen zijnde zijn toegelaten.
 
Bouwwerk:
elke constructie van enige omvang van hout, steen, metaal of ander materiaal, die hetzij direct hetzij indirect met de grond is verbonden, hetzij direct of indirect steun vindt in of op de grond.
 
Bijgebouw:
een vrijstaand, aan- of uitgebouwd gebouw dat in bouwkundig en ruimtelijk opzicht ondergeschikt is aan een op hetzelfde bouwperceel gelegen hoofdgebouw.
 
Dienst- of bedrijfswoning:
een woning, in of bij een bedrijf of instelling, bestemd voor (het gezin van) een persoon wiens huisvesting daar gelet op de bestemming noodzakelijk is; deze woning wordt begrepen onder de bedrijfsgebouwen.
 
Gebouw:
elk bouwwerk, dat een voor mensen toegankelijke, overdekte, geheel of gedeeltelijk met wanden omsloten ruimte vormt.
 
Gekoppeld bouwperceel:
een bouwblok bestaande uit twee of meer niet aaneen grenzende gebieden.
 
Grondgebonden agrarisch bedrijf:
een agrarisch bedrijf dat voor haar bedrijvigheid hoofdzakelijk gebruik maakt van open grond of van kassen met een bebouwingshoogte van niet meer dan 1 meter.
 
Hoofdgebouw:
een gebouw, dat op een bouwperceel door zijn constructie of afmetingen dan wel door de bestemming als belangrijkste gebouw valt aan te merken.
 
Houtopstand:
begroeiing die geheel of gedeeltelijk bestaat uit bomen en/of struiken, voor zover niet vallend onder de Boswet, behoudens laagstam fruitbomen met de bijbehorende windsingels.
 
Kantoor-/praktijkruimte:
een ruimte welke door aard en indeling kennelijk is bestemd om uitsluitend of in hoofdzaak dienstig te zijn tot het verrichten van administratieve, (para)medische en/of ontwerptechnische arbeid.
 
Landschappelijke waarde:
de aan een gebied toegekende waarde, gekenmerkt door het waarneembare deel van het aardoppervlak, dat wordt bepaald door de onderlinge samenhang en beïnvloeding van niet-levende en levende natuur.
 
Logiesgebouw:
bedrijfsgebouw ingericht ten behoeve van huisvesting van (buitenlandse) werknemers welke op het betreffende (agrarisch) bedrijf werkzaam zijn.
 
Manege:
een recreatie-/sportbedrijf, uitsluitend of in hoofdzaak gericht op het geven van paardrijlessen, het verzorgen, africhten c.q. trainen van paarden en het beoefenen van de ruitersport met een publieke recreatieve- en sportfunctie.
 
Niet-grondgebonden agrarisch bedrijf:
een agrarisch bedrijf dat voor haar bedrijvigheid nagenoeg geen gebruik maakt van open grond of gewassen teelt nagenoeg zonder gebruik te maken van daglicht.
 
Omgevingsvergunning:
Omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 2.1 of 2.2 van de Wabo
 
Ontsluitingssituatie:
de toegankelijkheid van een object via de openbare weg.
 
Paardenfokkerij:
Het productiegericht houden van paarden, uitsluitend of in hoofdzaak gericht op het fokken (incl. opfokken en kunstmatige inseminatie) africhten c.q. trainen en verhandelen van paarden
 
Paardenhouderij:
een agrarisch bedrijf waarbij de productie geheel of overwegend gericht is op het fokken van paarden, het africhten van paarden, het bieden van verblijf aan paarden (bijvoorbeeld paardenstalling en paardenpension) dan wel de handel in paarden.
 
Plangrens:
de op de kaart aangegeven grens die de afbakening van het bestemmingsplangebied
“Breijbaan 15” van de gemeente Weert vormt.
 
Stageverblijf:
bedrijfsgebouw ingericht ten behoeve van de huisvesting van stagiaires, welke op het betreffende (agrarische) bedrijf werkzaam zijn;
 
Statische opslag:
opslag van goederen zonder dat deze een bewerking ondergaan en zonder dat deze verhandeld worden, zoals caravans, wit- en bruingoed, meubels, rijwielen e.d. e.e.a. met inachtneming van de eisen van brandweer en milieu.
 
Stedenbouwkundig beeld:
Het beeld dat wordt bepaald door de bouwmassa’s, de gevelindeling en de dakvormen van de bebouwing, alsmede de situering en de verschijningsvorm in de omgeving.
 
Verkeersaantrekkende werking:
de hoeveelheid verkeer die samenhangt met de aanwezigheid van een bedrijf of voorziening.
 
Volwaardig agrarisch bedrijf:
een bedrijf met een arbeidsbehoefte van tenminste één volledige werkkracht.
 
Vrijkomende agrarische bedrijfsgebouwen:
gebouwen, voorheen behorend tot een (semi-)agrarisch bedrijf, die als gevolg van beëindiging van dat bedrijf hun agrarische functie verliezen.
 
Wabo:
Wet algemene bepalingen omgevingsrecht
 
Waterschap:
het Waterschap Peel en Maasvallei of diens rechtsopvolger.
 
Woningsplitsing:
het opdelen van een woning in maximaal 2 woningen.
 
Woning:
een complex van ruimten, krachtens zijn indeling geschikt en bestemd voor de huisvesting van één huishouden, al dan niet met de daarbij behorende niet voor bewoning bestemde bergingen, stallingsruimten alsmede kantoor- en/of praktijkruimten, welke in de woning worden opgericht.